28 Jul 2016 - Vietnam
Het groene pareltje in Vietnam dat Mai Chau Eco lodge heet
Het is acht uur in de ochtend. Na een aantal mooie dagen in Lees verder
Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.
06 Juli 2017 - Vietnam en Japan
Dumplings, roti, curry, noodles… allemaal gerechten die je niet over mag slaan tijdens je reis door Azië! Maar wat is nou de beste manier om kennis te maken met deze lekkernijen? Het leren over en proeven van lokale specialiteiten in een land zijn voor mij een belangrijk onderdeel van de reis. Een gefrituurde vogelspin in Cambodja als snack of een stevige rijstsoep in China. Gerechten die we thuis niet kennen, maar die onze reis des te interessanter maken. De beste manier om kennis te maken met local food, vind ik, is door zelf aan de slag te gaan met verse ingrediënten en met hulp van een lokale kok.
Op reis heb ik diverse kooklessen gevolgd. Graag geef ik jullie een ‘kijkje in de keuken’ van twee workshops die ik heb gevolgd in Hoi An, Vietnam en in Takayama, Japan.
Kookworkshop Hoi An, Vietnam
In de ochtend word ik door de kok opgehaald bij mijn hotel. Samen bezoeken we de centrale markt in Hoi An, een sfeervolle en kleurrijke ochtendmarkt. Oude Vietnamese vrouwen verkopen, schreeuwend in Vietnamees, hun koopwaar. We bezoeken een groentekraam, waar de verschillende producten zijn uitgestald in grote rieten manden. We kopen diverse groenten en vervolgen onze tocht naar de vis- en vlees afdeling. Na een half uur staan we buiten met goed gevulde tassen.
Op de pier aan de boulevard worden we opgehaald en maken we een plezierige boottocht over de Thu Bon rivier. Na een klein half uur legt de boot aan bij een kleine steiger, vanwaar we naar de kruidentuin worden begeleid. De kok leert mij over de verschillende kruiden die hier in eigen tuin worden verbouwd. We vullen ons mandje met onder andere koriander, munt, kardemom, bananenbloesem en bieslook.
Na een korte pauze begint de kookworkshop. We starten met de bereiding van een traditionele Vietnamese Pho soup. Deze goed gevulde soep wordt vaak als ontbijt genuttigd door de locals. Aan de basis van bouillon voegen we de groenten toe, die we hebben gekocht op de markt. Voor de smaak voeg ik wat kruiden toe, die ik heb geplukt uit de kruidentuin. Tenslotte kies ik voor een vulling van rundvlees (Pho go), terwijl andere cursisten kiezen voor kip (Pho ga) of zeevruchten (Pho hai san). Hoe langer het kookproces, hoe sterker de smaak. De soep wordt op een laag vuur gezet, zodat de smaak er goed in kan trekken.
De kookles wordt vervolgd met uitleg over het maken van rijstpapier, wat de basis is voor het bereiden van Vietnamese spring rolls (oftewel: loempia’s). De kok heeft reeds rijstpapier gemaakt, zodat ik direct aan de slag kan met het maken van verse spring rolls. Het papier moet een aantal seconden in heet water worden gelegd, voordat het klaar is om gevuld te worden. Het vergt enige oefening om het papier te vullen, aangezien het erg plakkerig is. Iedere nieuwe spring roll lukt steeds beter en uiteindelijk ben ik erg tevreden met het resultaat.
De leerzame en plezierige ochtend ging snel voorbij, maar ik heb veel leuke (en lekkere) herinneringen aan de heerlijke zelfgemaakte Vietnamese lunch!
Kookworkshop Takayama, Japan
Midden in het centrum van Takayama, nabij de Miyagawa rivier, ligt een knus, maar modern opgeknapt, koopmanshuis. Ik word van harte welkom geheten door de eigenaresse en haar assistente. Samen stappen we de studio binnen. Het contrast tussen de moderne buitenkant en het traditioneel ingerichte woongedeelte valt me direct op. In de goed geordende keuken maak ik kennis met het menu van de dag. Vanwege de winterperiode waarin ik Japan bezoek, is het menu aangepast op winterse kost. We starten met een goed gevulde Hot Pot. Vervolgens bereiden we gekruide lokale groenten en ten slotte maken we een soort sushi rol, Maki Sushi.
De boodschappentassen worden gepakt voor een bezoek aan de ochtendmarkt, waar we samen verse ingrediënten uitzoeken. Terug in de kookstudio kan het bereiden beginnen. Eerst maak ik kennis met diverse soorten miso, de basis voor de Hot Pot. Miso is een soort smaakgever, gemaakt van sojabonen, die wordt gebruikt in veel Japanse gerechten. Hoe langer de miso rijpt, hoe voller de smaak. Ik kies een miso waar rijst aan toegevoegd is, wat de smaak iets zoeter maakt. Samen met champignons, prei, kool en mijn zelfgemaakte kipballetjes gaat de Hot Pot op het vuur.
Voor het tweede gerecht stamp ik Egoma zaadjes, een specialiteit uit de Hida regio, fijn in een vijzel. Samen met wat sojasaus en kruiden wordt het een smaakvolle dressing voor over de gestoomde groenten. Ten slotte bereiden we de sushi rol, want deze kan uiteraard niet ontbreken in Japan. In plaats van het standaard zeewierblad, kies ik een basis van ei. Mijn vierkante omelet vul ik met rijst, komkommer, lente-ui en gerookte kip. Het rollen van de sushi vergt enige oefening. Het bamboe matje dient zo strak mogelijk opgerold te worden. Met wat hulp van de ervaren kok is dit uiteraard geen probleem!
Ik neem plaats in de ontvangstruimte van het woonhuis, waar de verschillende gerechten geserveerd worden. Samen met een kopje Japanse thee geniet ik van mijn zelfgemaakte lunch.
Voor mij zijn beide kookworkshops een culturele ontdekking geweest. Naast dat je leert over verschillende ingrediënten en bereidingswijzen, maak je ook kennis met bepaalde gebruiken en gewoonten in een land. De omelet in Japan bakte ik bijvoorbeeld met stokjes en de Vietnamese Pho soup slurpte ik met veel geluid naar binnen! Mooie ervaringen, waar ik bijzondere herinneringen aan heb. Beide kookexcursies zijn uiteraard te boeken via onze reisexperts!
Reisexpert
Weet veel over:
28 Jul 2016 - Vietnam
Het is acht uur in de ochtend. Na een aantal mooie dagen in Lees verder
11 Aug 2016 - Japan
Op een boot met vlakke bodem, drie bootvaarders met grote, s Lees verder
Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)
Bekijk reizen Meer informatie