26 Apr 2017 - Bhutan
De Elvis Presley van Bhutan en Kate Middleton van de Himalaya’s
Koning Willem-Alexander wordt 50 jaar. Een bijzonder jubileu Lees verder
Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.
08 Juni 2020 - Bhutan
Toen ik mijn familie en vrienden vertelde dat ik zou reizen naar Bhutan riep iedereen: waar ga je heen? Bhutan? Waar ligt dat nou weer? Ok, mijn omgeving is nou eenmaal niet zo bereisd, maar blijkbaar is er weinig bekend over het Koninkrijk Bhutan. Tijd voor een introductie over Bhutan en dé 10 redenen om naar Bhutan te reizen.
Bhutan, (uitgesproken als Bhoetan), is een land in Azië dat in de Himalaya ingeklemd ligt tussen China (Tibet) en India. Het zuidelijke gedeelte van Bhutan ligt op het Indische subcontinent. De lokale naam van het land, Druk Yul, betekent het land van de Druk (draak). Een andere naam die de inwoners aan hun eigen land geven is Druk Tsendhen wat het land van de donderdraak betekent.
Dé 10 redenen om naar Bhutan te reizen:
Eerlijk is eerlijk, een reis naar Bhutan zal niet de goedkoopste vakantie zijn. Het grote voordeel hiervan is dat het land nog erg authentiek is. Om westers massatoerisme te voorkomen, wordt de prijs van een reis naar Bhutan voor westerse toeristen kunstmatig hoog gehouden. Een westerse bezoeker kan alleen een visum krijgen als hij of zij de reis boekt bij een door de Bhutaanse overheid erkend reisbureau. Ondanks dat de prijs aan de hoge kant is, is wel alles inbegrepen bij je rondreis. Je reist per privé auto met chauffeur met Engelssprekende gids, je overnacht in middenklasse hotels en alle excursies en maaltijden zijn inbegrepen.
Eén van de bekendste hoogtepunten tijdens je reis door Bhutan is Taktsang of het Tijgernest. Het is één van de oudste en belangrijkste heiligdommen in het land. Guru Rimpoche is een heilige die in Bhutan wordt vereerd. Hij wordt beschouwd als degene die in 746 het Boeddhisme van Tibet naar Bhutan bracht. Ze noemen hem ook vaak de tweede Boeddha. Men zegt dat Guru Rimpoche, in de achtste eeuw landde op de rotsen, vliegend op zijn tijger. Hij mediteerde hier drie maanden in een grot en ging vervolgens het boeddhisme in Bhutan verspreiden. Zo is de naam Tijgernest ontstaan.
Het Tijgernest ligt vlak bij Paro. Het is een fikse wandeling vanuit het vertrekpunt (op 2650m hoogte), 1 tot 1½ uur naar het Taktsang Theehuis, dat een mooi uitzicht op het klooster biedt. Vanaf het theehuis is het nog 1 uur lopen, en het wordt dan steiler, naar het hoogste punt. Van daar gaan trappen (tegenwoordig met leuningen) langs de rotswand naar beneden en weer omhoog waarmee je het klooster zelf kunt bereiken. Je gids regelt een speciale permit om het klooster in te mogen. In het klooster zijn vier tempels te zien, waaronder de grottempel waarin Guru Rimpoche in de achtste eeuw heeft gemediteerd.
Bhutan ligt in de Himalaya en bestaat voor een groot deel uit imposante bergen. Veel van deze reuzen zijn het hele jaar door bedekt met sneeuw. Ongeveer 31% van het land bestaat uit beschermd natuurgebied. De Bhutaanse grondwet schrijft voor dat ten minste 60 procent van het land te allen tijde bebost moet zijn. Wist je trouwens dat Bhutan het enige land ter wereld is wat CO2 negatief is? Ze absorberen meer CO2 uit dan dat ze uitstoten.
In Bhutan reis je altijd per privé auto met chauffeur en gids. Dit maakt reizen door Bhutan heerlijk comfortabel. De chauffeur kent de weg op zijn duimpje en de gids kan je alles vertellen over het land en al je vragen beantwoorden. Je hoeft dus nergens over na te denken tijdens je rondreis. Van tevoren is er een route kort gesloten, maar er is genoeg ruimte om een omweg te maken of een spontane stop te maken. Regelmatig “hooo stop” roepen voor een foto is geen enkel probleem. De Bhutanezen zijn trots op hun land en willen juist graag dat je thuis vertelt over hun prachtige land.
De tijd heeft lang stil gestaan in Bhutan. Dat staat het grotendeels nog steeds maar op het gebied van accommodaties in Bhutan zijn er steeds meer leuke ontwikkelingen. Tijdens een rondreis door Bhutan slaap je in middenklasse accommodaties. Vaak zijn dit hele sfeervolle hotels waar je vriendelijk welkom wordt geheten. Niks mis mee!
Zonder extra kosten kun je in sommige plaatsen overnachten in een ecolodge, op een boerderij of bij mensen thuis. Je zult verbaasd staan van de mooie, gedetailleerde huizen en de gastvrije en vriendelijke Bhutanezen. Echt een aanrader.
Wist je dat er ook hele luxe accommodaties in Bhutan zijn? Hier betaal je wel een toeslag voor maar dan verblijf je ook in 5-sterren hotels op toplocaties. Deze luxe accommodaties vind je in Centraal- en West-Bhutan.
In elke reisgids en op elke website over Bhutan zie je foto’s van een Dzong. Maar wat is dat nou precies? Een dzong is een architectuurstijl van forten in Bhutan. Een fortklooster dus. De stijl kent een massieve vorm met hoog omhoog stevenende buitenmuren. Binnenin is het een complex van binnenplaatsen, tempels en accommodaties voor lokaal bestuur en de monniken. Dzongs fungeren als religieuze, militaire, bestuurlijke en sociale centra voor hun district. Ze zijn vaak de plaats voor jaarfeesten, zoals tsechu in Bhutan, of religieuze feesten.
Tijdens je reis door Bhutan zul je er velen zien en verschillende bezoeken. De belangrijkste Dzong van het land is de Thimphu Dzong of Tashichoe Dzong. In de hoofdstad Thimphu is deze dzong dominant aanwezig. Hier zetelt de nationale regering én hier zetelt in de zomer de belangrijkste geestelijke van Bhutan, de Je Khenpo.
Het hele jaar door vinden er in Bhutan festivals plaats. Bij het maken van een offerte kijken we altijd of het mogelijk is om een festival bij te wonen want dit is voor velen een hoogtepunt van de reis naar Bhutan. De jaarlijkse festivals (Tsechu) worden gehouden ter ere van Guru Rimpoche. Dit zijn de bekendste en meest populaire festivals. Bhutanezen uit de hele omgeving komen af op een festival. Vaak gekleed in hun mooiste kleding. Tijdens een festival in Bhutan zie je vooral gemaskerde dansers in kleurrijke kostuums. Vergeet niet je camera mee te nemen!
Boogschieten is de nationale sport van het land. Het lijkt vrij eenvoudig maar geloof me, dit valt vies tegen. Wel is het vooral ook een gezellige bezigheid. Over een afstand van 140 meter wordt er (met zeer kostbare moderne) bogen geschoten op een doel niet groter dan twee velletjes A4. De schutters dagen elkaar uit met leuke dans en zang, gecombineerd met de nodige strijdkreten. Er is veel vertrouwen in elkaars kunnen, want de schutters staan tot een meter naast het doel om te kijken of de pijl doel treft. Indrukwekkend! Navraag leert verder dat de betere schutters vrij krijgen van hun werk om deel te kunnen nemen aan de competitie.
Wellicht is Thimphu de kleinste hoofdstad ter wereld. Het ligt in een beboste vallei op 2320 meter hoogte en heeft slechts enkele grote doorgaande straten. Bovendien is het centrum gemakkelijk te voet te verkennen. Hoewel er de laatste jaren ook betonnen gebouwen zijn gekomen, is er geen hoogbouw en zijn in Thimphu de meeste bouwwerken in traditionele stijl.
Wat bijdraagt aan de sfeer is dat de inwoners gekleed gaan in traditionele dracht. Mannen in een ‘gho’ en vrouwen in een enkellange ‘kira’. Het is een rechthoekige lap die met twee gespen bijeen wordt gehouden.
Geluk is belangrijker dan het nationaal product is een bekend gezegde in Bhutan. Bruto nationaal geluk (BNG) is één van de methoden om te proberen de levenskwaliteit op een andere manier te meten dan met het bruto nationaal inkomen. Het begrip BNG komt van koning Jigme Singye Wangchuk van Bhutan, die in reactie op de kritiek op de slechte economie van zijn land in 1972 een andere maatstaf ontwikkelde. Jaarlijks wordt het Bruto Nationaal Geluk gemeten. Materiële vooruitgang is in Bhutan alleen een verbetering als het hand in hand gaat met spirituele vooruitgang.
Een leuke anekdote die hier op aan sluit is het verhaal over het stoplicht in de hoofdstad Thimphu. Thimphu is de enige hoofdstad in de wereld waar geen stoplichten staan. Een paar jaar geleden werd er een stoplicht in het centrum geplaatst maar de Bhutanezen vonden dat maar niks. Veel te onpersoonlijk! De regering besloot gehoor te geven aan de lokale bevolking en verving het stoplicht door een verkeersregelaar midden op het kruispunt waar hij de hele dag zijn verkeersdansje opvoert. Hij is de meest gefotografeerde persoon van het land.
Reisexpert
Mijn eerste ochtend in Lapland zal ik nooit vergeten. We stapten op de sneeuwscooter voor een tocht door het besneeuwde landschap waar de bomen op sneeuwpoppetjes leken. De lucht kleurde roze, oranje en paars. Vanaf dat moment was ik verliefd op Lapland en ik doe ik niets liever dan mooie reizen organiseren naar Lapland en vertellen waar je het beste naar toe kan gaan.
Weet veel over: Lapland
26 Apr 2017 - Bhutan
Koning Willem-Alexander wordt 50 jaar. Een bijzonder jubileu Lees verder
01 Maa 2017 - Tibet
In juli 1994 ben ik bij VNC Asia Travel komen werken als rei Lees verder
Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)
Bekijk reizen Meer informatie