15 Maa 2017 - Zuid-Korea
Traditionele temple stay in Zuid-Korea
In de maand september hebben we met z'n tweeën ruim dri Lees verder
Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.
12 April 2023 - Zuid-Korea
Het is je vast wel opgevallen dat de Koreaanse keuken steeds populairder wordt, het is hot & happening. Toch gaat er niets boven het proeven van de gerechten in het land van herkomst. Hier bij VNC weten we precies welk gerecht elke fijnproever zou moeten proberen. Gebruik deze handige lijst met aanbevelingen om je culinaire avontuur in Zuid-Korea te beginnen.
Shabu shabu is een geweldige gezamenlijke doe-het-zelfmaaltijd, vernoemd naar het sissende geluid van vlees dat wordt gekookt in hete bouillon. Je kunt een vaste hoeveelheid vlees bestellen voor je tafel (meestal rundvlees) en er is een onbeperkte saladebar voor groenten, sauzen en bijgerechten. Eet het zoals je wilt, maar de meeste restaurants bieden rijstpapier aan om je eigen loempia-wraps te maken.
Dit pittige roerbakgerecht, dak galbi, bevat gemarineerde kipblokjes, aardappelschijfjes, uien, kool en gochujang (een rode peperpasta). Het wordt opgediend in een enorme pan in het midden van je tafel. Maak het nog lekkerder met bijvoorbeeld geraspte kaas. Als alles goed gegaard is krijg je een seintje van je ober en kun je het gerecht eten met rijst of ervoor kiezen om wraps te maken met sla.
Pajeon is een hartige gebakken ui-pannenkoek die meestal wordt gecombineerd met makgeolli, Koreaanse rijstwijn. Je kunt kimchi toevoegen om kimchijeon te maken of zeevruchten om haemul pajeon te maken. Als het gerecht op tafel komt, gebruik je eetstokjes om het in hapklare stukjes te scheuren om te delen en in de meegeleverde sojasaus te dippen. Jammie!
Naengmyeon betekent letterlijk "koude noedels", maar laat je daar niet door afschrikken! Dit verfrissende gerecht is gemaakt van taaie, dunne boekweitnoedels in een gekoelde runderbouillon. Toppings zijn gesneden Aziatische peer, komkommer, kimchi, rundvlees en een hardgekookt ei. De ober brengt je pittige mosterd, azijn, specerijen en een keukenschaar om de noedels mee te snijden. Probeer een kom ijskoude naengmyeon tijdens de Koreaanse zomer en je zult er geen spijt van krijgen!
Het is tijd om Samgyeopsal in de schijnwerpers te zetten. Het is dik gesneden buikspek dat je midden op tafel kunt grillen op de grill. Tijdens het grillen gebruik je de meegeleverde keukenschaar om de vleesreepjes in hapklare stukjes te snijden. Doop het vlees in een pasta van sesamolie en zout, leg het in een slablad met knoflook, gochujang, uien en eet dan de hele wrap in één keer op. Vergeet de soju (gedistilleerde drank die meestal gemaakt wordt van rijst) niet!
Als je van langzaam gegaard vlees houdt, dan zal je dol zijn op jokbal: varkenspootjes gestoofd in sojasaus en kruiden. Het is smelt-in-je-mond mals. Het wordt in plakjes geserveerd zodat je het gemakkelijk in Saewoojeot (garnalensaus) kunt dopen en slawraps kunt maken. Variaties zijn onder meer pittige “vuur” jokbal en cheesy jokbal. Kortom: de droom van een vleeseter!
Een populair Chinees-Koreaans gerecht is jjajangmyeon, of te wel tarwenoedels gegarneerd met een hartige zwarte bonensaus, in blokjes gesneden varkensvlees en groenten. Voor minder dan 5 euro per kom is het vullend, heerlijk en razend populair bij Koreanen.
Dit is het pittigere neefje van de bibimbap. In wezen is het gestoomde rijst die wordt geserveerd in een zeer hete stenen pot met een deksel erop. Basic dolsotbap bevat jujubes, ginseng, paddenstoelen, kastanjes en bonen voor een traditionele, gezonde en volledig veganistische maaltijd. Je kunt groenten, vlees en kimchi toevoegen om er een dolsot bibimbap van te maken. Terwijl je aan het eten bent, kom je steeds dichterbij de licht verbrande, maar toch smakelijke rijstkorst. Als je geen zin hebt om de korst uit de stenen kom te hakken, kun je de kom vullen met hete bouillon, afdekken met een houten deksel en laten weken voor een snelle rijstpap. Only in Korea!
Hotteok is dé perfecte wintertraktatie. Op elke traditionele markt vind je wel een oma die verse hotteok aan het maken is bij een straatkraam. In feite is het gefrituurd deeg in de vorm van een pannenkoek, gevuld met bruine suiker en verschillende noten. Nadat het op de bakplaat is geperst en gebakken, wordt het in een papieren beker geplaatst die je kunt vasthouden, zodat je het zoete gerechtje op de hand kunt eten terwijl je de rest van de markt te voet verkent. Zorg er alleen wel voor dat je het eerst goed laat afkoelen voordat je de eerste hap neemt! De vulling is namelijk verraderlijk heet, waardoor je in no time je tong verbrand als je niet oppast. Maar áls je dan een hap neemt, dan snap je waarom hotteok favoriet is onder zowel Koreanen als buitenlandse bezoekers.
De meer traditionele bingsu wordt patbingsu genoemd, wat geschaafd ijs is met rode bonen, zoete rijstwafels en sojabonenpoeder. Tegenwoordig kun je allerlei verschillende soorten vinden in elk dessertcafé in Korea. De basis van het dessert is een berg zijdeachtig melkijsschaafsel met enorm veel toppings. Je kunt het bestellen met stukjes cheesecake, mango of siroop van groene thee. Elke bingsu-variant die je kunt bedenken, is waarschijnlijk ergens te krijgen. Vanwege het grote formaat wordt het dessert meestal gedeeld met vrienden rond een tafel.
Reisexpert
Mijn eerste ochtend in Lapland zal ik nooit vergeten. We stapten op de sneeuwscooter voor een tocht door het besneeuwde landschap waar de bomen op sneeuwpoppetjes leken. De lucht kleurde roze, oranje en paars. Vanaf dat moment was ik verliefd op Lapland en ik doe ik niets liever dan mooie reizen organiseren naar Lapland en vertellen waar je het beste naar toe kan gaan.
Weet veel over: Lapland
15 Maa 2017 - Zuid-Korea
In de maand september hebben we met z'n tweeën ruim dri Lees verder
01 Jul 2020 - Zuid-Korea
Ingesloten op een schiereiland onder Noord-Korea tussen de w Lees verder
Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)
Bekijk reizen Meer informatie